Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новогребельська громада» (код ЄДРПОУ: 04328654) був реорганізований і увійшов до складу Калинівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Калинівської громади

ПАМ'ЯТКА НАСЕЛЕННЮ - ВІРУС КОКСАКІ

Дата: 08.08.2019 15:37
Кількість переглядів: 202

 

КОКСАКІ - ЦЕ ІНФЕКЦІЙНЕ ЗАХВОРЮВАННЯ, ЗБУДНИКОМ ЯКОГО Є ЕНТЕРОВІРУСИ. ВІРУС ЛЕГКО ПОШИРЮЄТЬСЯ ПОВІТРЯНО-КРАПЛИННИМ І ОРАЛЬНИМ ШЛЯХОМ, ДОБРЕ РОЗМНОЖУЄТЬСЯ В ШЛУНКУ І КИШЕЧНИКУ ЛЮДИНИ.

 

Передається через загальний посуд, брудні овочі, фрукти, немиті руки, неочищену питну воду. В цілому, інфекційний процес протікає сприятливо, ускладнення виникають в окремих випадках.

 

Для хворих з ослабленим імунітетом вірус Коксакі може бути небезпечний такими тяжкими наслідками:

запалення оболонки мозку (менінгіт, енцефаліт);

  • параліч;
  • захворювання серця (міокардит, перикардит);
  • герпетична ангіна;
  • геморагічний кон'юнктивіт.

 

СИМПТОМИ ЗАХВОРЮВАННЯ

 

Найбільш сприйнятливі до вірусу Коксакі діти у віці від 2-х до 5-ти років. Перші симптоми після зараження можуть проявитися впродовж 2-10 днів. Виражається захворювання гострим погіршенням самопочуття, головним болем, ломотою в м'язах і появою на слизовій оболонці невеликих хворобливих бульбашок. Вони можуть знаходитися на мигдалинах, внутрішній поверхні щік.

 

Дитячий вірус Коксакі має подібну симптоматику з вітрянкою. На шкірі долонь, ступень, сідницях формуються наповнені рідиною везикули. Проте, на відміну від вітрянки, свербіння відсутнє. Інфекція може викликати підвищення температури до 39 градусів, блювоту, діарею. При класичному перебігу захворювання жар спадає через два-три дні.

 

Лікарі відмічають, що окрім загальних засобів профілактики, не існує яких-небудь медикаментозних засобів, які допоможуть дитині не підхопити вірус Коксакі. Вакцини від цього захворювання немає. Для інфекції Коксакі застосування антибіотиків також неефективне.

 

ЛІКУВАННЯ І ПРОФІЛАКТИКА

 

Лікування захворювання є симптоматичним, таким, що підтримує, конкретних аптечних препаратів від вірусу немає. На увесь період інтоксикації хворому необхідно забезпечити постільний режим, дієту з вживанням великої кількості питної води і достатньою кількістю вітамінів.

 

Також варто виключити вживання продуктів, що дратують слизову оболонку (цитрусових, солоного і гострого, фруктових соків). Перед кожним прийомом їжі слід знеболювати ротову порожнину і полоскати рот після їжі.

 

До заходів профілактики захворювання вірусом Коксакі відноситься, передусім, дотримання правил особистої гігієни (миття рук після відвідування місць масового скупчення людей, після роботи за комп'ютером, після ігор з домашніми тваринами, перед їжею) і загальне зміцнення імунітету.

 

Навчально-методичний центр ЦЗ та БЖД Вінницької області


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua