Згідно Закону України 3651-д орган місцевого самоврядування «Новогребельська громада» (код ЄДРПОУ: 04328654) був реорганізований і увійшов до складу Калинівської громади

Для можливості відновлення сайту дзвоніть за телефонами: (0432) 55-43-69 - Метастудія (Вінниця)
Starostat.org.ua - розробка веб-сайтів для старостинських округів ОТГ України
A A A K K K
для людей із порушенням зору
Новогребельська сільська об'єднана територіальна громада
припинила діяльність, увійшла до складу Калинівської громади

Програма розвитку земельних відносин на території об’єднаної територіальної громади на 2018 рік

Дата: 25.07.2019 13:42
Кількість переглядів: 154

Додаток

                                                                         до рішення сесії  сільської ради

                                                                         від  18.01.2018 року №__12___ 

 

 

Програма

розвитку земельних відносин на території об’єднаної територіальної громади

на 2018 рік

 

ВСТУП

 

У соціально-економічному розвитку суспільства земельним ресурсам завжди належала провідна роль. Тому характер і масштаби земельних перетворень визначають темпи та ефективність розвитку національної економіки, формування ринкових відносин.

       Реформування земельних відносин у державі здійснюється з 1991року. Основним принципом, який визначає напрями земельного реформування, є подолання монополії держави на земельну власність і встановлення багатосуб?єктивності права власності на землю

       Земельна реформа – одна із складових частин загальнодержавного напрямку економічної реформи, що здійснюється в Україні і рамках економіки держави до ринкових відносин.

       В умовах формування та розвитку ринкової економіки загальною необхідністю стає наукове обґрунтування сутності, змісту і принципів реалізації положення ст.14 Конституції України, якою визначено, що земля є основним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.

       Проведення земельної реформи пов’язане зі зміною форм власності, перерозподілом земель, збільшенням кількості землекористувачів і власників землі, вимагає відповідної законодавчої бази та фінансування.

      Головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою правових норм, фінансово-економічних важелів забезпечити проведення робіт із землеустрою, створити автоматизований державний банк даних про власників землі і землекористувачів, екологічний стан, напрямки і структуру використання земельних ресурсів, підвищити відповідальність усіх суб’єктів господарювання на землі за раціональне використання та якісний склад грунтів, зробити їх матеріально й морально зацікавленими у проведенні заходів щодо захисту й відтворення продуктивної сили землі.

      Це можна здійснити тільки шляхом передбачення відповідних заходів в програмах економічного, науково-технічного  й соціального розвитку адміністративно-територіальних утворень різного рівня розробки загальнодержавних і регіональних програм з питань використання земель. Вони визначають склад та обсяги першочергових заходів та перспективних заходів щодо використання та охорони земель, а також обсяги і джерела ресурсного забезпечення їх реалізації.

      Програма розроблена з метою раціонального використання земельних ресурсів та спрямування на реалізацію державної політики України щодо забезпечення сталого розвитку землекористування, захисту земель.

      В основу програми покладені положення земельного законодавства України, пріоритети державної політики, визначених постановою Верховної ради України від 22.09.2005р. №2897-ІV «Про сучасний стан та перспективи розвитку земельних відносин в Україні», Розпорядження Кабінету Мінінстрів України від 17 червня 2009 року № 743-р "Про схвалення Концепції Державної цільової програми розвитку земельних відносин в Україні на період до 2020 року", Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Земельний кодекс України, Закон України "Про розмежування земель державної та комунальної власності", Закон України "Про землеустрій", Закон України "Про охорону земель".

І. Обґрунтування необхідності розроблення і виконання Програми

Програма розвитку земельних відносин на території об’єднаної територіальної громади на 2018 рік (далі – Програма) розроблена з метою подальшого розвитку земельних відносин, упровадження правових, організаційних, економічних, технологічних та інших заходів, спрямованих на раціональне використання земель, забезпечення особливого режиму використання земель природоохоронного, оздоровчого, рекреаційного та історико-культурного призначення, встановлення меж населених пунктів, проведення корегування нормативної грошової оцінки земель населеного пункту, а також необхідних кадастрових зйомок та вишукувань з метою визначення на місцевості меж земельних ділянок, збільшення надходжень від плати за землю до бюджетів усіх рівнів, підвищення ефективності оренди землі, створення ринку землі та отримання доходів від продажу земель несільськогосподарського призначення.

Загальна площа території, підпорядкована Новогребельській сільській раді станом на 01.01.2018 року складає 6210,8 га., з них сільськогосподарські землі – 5583,1 га, в т.ч. землі запасу - 1334 га, землі резерву – 376,8 га.  Загальна площа населених пунктів складає: с.Нова Гребля – 3346,7 га; с.Чернятин – 2864,1га. 

Основні положення Програми спрямовані на забезпечення стабільного та ефективного функціонування економіки на території Новогребельської сільської ради, орієнтованої на задоволення потреб територіальної громади, розвиток суб’єктів фінансової діяльності та розроблення інвестиційних програм та експортних потреб регіону в продукції рослинництва і продуктах його переробки, упровадження досягнень науково-технічного прогресу, поновлення виробничого потенціалу сільського господарства та переробної галузі, ефективної підприємницької діяльності.

ІІ. Мета Програми

Мета Програми полягає у проведенні державної політики, спрямованої на збалансоване забезпечення потреб населення і галузей економіки у земельних ресурсах, раціональне використання та охорону земель. Земельна реформа в Україні є важливою складовою частиною загальнодержавної економічної реформи, яка здійснюється у зв’язку з переходом економіки держави до ринкових відносин. Проведення земельної реформи пов'язане із зміною форм власності, перерозподілом земель, збільшенням кількості землекористувачів і власників землі, що потребує виконання великої кількості обгрунтувань, технічних розрахунків, виготовлення картографічних матеріалів, юридичного посвідчення прав на земельні ділянки, державної реєстрації і вимагає відповідної законодавчої бази та фінансування.
       Головне завдання полягає в тому, щоб за допомогою правових норм, фінансово-економічних важелів забезпечити проведення робіт по землеустрою, створити автоматизований державний банк даних про власників землі і землекористувачів, напрямки і структуру використання земельних ресурсів, підвищити відповідальність усіх суб'єктів господарювання на землі за раціональне її використання та своєчасність платежів за землю.

IІІ. Обґрунтування шляхів і засобів розв’язання програми

Основними шляхами і засобами реалізації Програми є:

-Проведення земельної реформи в повному обсязі;
-Створення та наповнення єдиної автоматизованої системи державного земельного кадастру;
-Здійснення контролю за використанням та охороною земель
-Посилення державного нагляду і контролю за виконанням вимог законодавства та нормативно-правових актів у сфері Земельних відносин
-Забезпечення належного виконання рішень органів державної влади та місцевого самоврядування щодо надання (вилучення) земельних ділянок у власність та користування в тому числі на умовах оренди.
-Посилення інформаційно –аналітичного забезпечення органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій та населення з питань земельного законодавства. 
Програма передбачає підходи до визначення шляхів підвищення відповідального господарювання на землі, створення системи ефективного та дієвого контролю за екологічно грамотним використанням земель, охороною ґрунтів.

IV. Перелік завдань та заходів Програми

Програма розроблена з метою раціонального використання земельних ресурсів та спрямована на реалізацію державної політики України щодо забезпечення сталого розвитку землекористування, захисту земель, збереження ландшафтного і біологічного різноманіття.
         Система заходів, які передбачені Програмою, являє собою комплекс взаємопов'язаних технічних, організаційних, технологічних, господарських, екологічних та інших заходів, що направлені на ефективне використання земель, їх охорону і підвищення родючості ґрунтів.        

 Основними складовими частинами комплексу робіт і заходів проведення земельної реформи, які відносяться до землевпорядного забезпечення, прийняті наступні:

1. Формування території, встановлення меж Новогребельської сільської ради.

2.Розроблення детальних планів частин територій Новогребельської сільської ради.

3.Виготовлення нормативно-грошової оцінки землі.

Обґрунтоване формування територій і встановлення окружної межі населеного пункту дасть можливість упорядкувати адміністративно-територіальний поділ, вирішити питання забудови, раціонального використання земель населених пунктів, справедливого оподаткування, контролю за використанням та охороною земель.

 

V. Фінансове забезпечення програми

Фінансове забезпечення заходів, передбачених Програмою здійснюється за рахунок сільського бюджету та коштів юридичних і фізичних осіб. Очікувані витрати на реалізацію Програми за розрахунками складають  80,9 тис. грн. Фінансування може бути збільшено за рахунок додаткових надходжень до бюджету сільської ради та залишків коштів на реєстраційних рахунках на 01 січня 2018 року по загальному фонду.  

Обсяги витрат на проведення заходів Програмою розвитку земельних відносин на території Новогребельської сільської ради на 2018 рік

Показники

Загальна вартість робіт, тис. грн.

 

 

Складання технічної документації по грошовій оцінці земель населеного пункту с.Нова Гребля

39,6

Складання документації щодо встановлення окружної межі населеного пункту с.Нова Гребля

32,1

Рецензія на генеральний план с.Чернятин

9,2

Всього

80,9

VІ. Очікувані кінцеві результати виконання Програми

У результаті виконання Програми передбачається:

  • удосконалення земельних відносин територій Новогребельської сільської ради, спрямоване на закріплення конституційного права громадян та юридичних осіб, на здобуття й реалізацію права власності на земельні ділянки – під контролем органів влади.

Реалізація Програми дозволить встановити межі Новогребельської сільської ради, створити умови для удосконалення ведення державного земельного кадастру, гарантоване право власності на землю, забезпечити земельно-кадастровою інформацією органи державної влади, місцевого самоврядування та усіх землекористувачів на території ради.

Проведення цих робіт, а саме проведення нормативно-грошової оцінки земель, також дасть змогу удосконалити взаємовідносини з бюджетом щодо платежів за землю та сприятиме більш відповідальному і господарському відношенню власників земельних ділянок щодо їх використання.

Програма забезпечить інформаційну підтримку широкомасштабних робіт із землеустрою, моніторінгу земель, державного контролю за використанням та охороною земель, регулювання оптимального розвитку територій, включаючи встановлення меж територій з особливим правовим режимом (природоохоронним, оздоровчим, історико-культурним).

 

Сільський голова                                                                                             В.Л.Порхун     


« повернутися


Розробка веб-сайтів для органів місцевого самоврядування
Пропонуємо веб-платформи по створенню власного веб-сайту державним органам влади, органам місцевого самоврядування та державним установам
Gromada.org.ua, Starostat.org.ua, Rayrada.org.ua, Rda.org.ua, Osv.org.ua